Stedentrips

CBS: Meer vakantiegasten in Nederland

De Nederlandse logiesaccommodaties ontvingen in 2014 aanzienlijk meer gasten dan het jaar ervoor. Er kwamen vooral meer buitenlanders. 

Iets meer de helft van hen kwam uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of België. De groei van het aantal gasten was het grootst in de provincie Zeeland. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Toerisme in Nederland relatief sterk gegroeid

In 2014 verbleven 36 miljoen gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, zoals hotels, bungalows, campings en groepsaccommodaties.

Dat waren er 6 procent meer dan in 2013, waarmee de sterkste groei van de afgelopen zes jaar werd bereikt. Het aantal Nederlandse gasten nam met 4 procent toe, uit het buitenland kwamen er zelfs 9 procent meer dan vorig jaar.

Dat is beduidend hoger dan de door het UNWTO gepubliceerde groei van het aantal internationale reizigers van 5 procent wereldwijd, en 2 procent in West-Europa.

Groei vooral bepaald door Duitse, Britse en Belgische toeristen

De toename van Duitse, Britse en Belgische gasten (met respectievelijk 12, 11 en 10 procent) heeft de meeste invloed op de groei in 2014.

Samen waren zij goed voor 54 procent van alle buitenlandse gasten. Er kwamen vooral in de perioden voor en na de zomervakantie meer Belgen en Duitsers, wellicht ook door het relatief mooie weer. Voor de Britse gasten kan ook de gunstige wisselkoers een rol spelen.

Er kwamen ook meer toeristen uit Oceanië (15 procent), Azië en Afrika (beide 12 procent), maar hun invloed op de totale groei is beperkt vanwege het relatief lage aantal van 1,3 miljoen. Ter vergelijking: alleen uit Duitsland kwamen er 3,9 miljoen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+

TIME TO SMILE

Close Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

SUNEO CLUB